3
jan

Een heftiger verloop van de jaarwisseling?

Sinds ik gisterochtend op Radio 1 opmerkte dat de ongeregeldheden rond de jaarwisseling al tien jaar een dalende trend vertonen ontspon zich een boeiend mediacircus. Met interviews in NRC, Volkskrant, Trouw, ND, Nieuwsuur, inmiddels ook NOS Stories en ga zo maar door. En met natuurlijk ook het nodige weerwerk. Prima, want met debat komen we verder.

Klik hier voor een pdf van het interview in de Volkskrant, dat een goed beeld geeft van wat ik over de jaarwisseling te melden had. 

Laat ik overigens, om elk misverstand uit de weg te ruimen, nog eens benadrukken dat ik heel goed snap dat de jaarwisseling voor politiemensen en hulpverleners niet overal een pretje was en is. En dat alleen al de káns om bv. een Cobra naar je hoofd te krijgen je werkplezier en veiligheidsgevoel knap onder druk kan zetten. Laat staan als je dat ook nog echt overkomt. Daar moeten we dus zo snel mogelijk af. Dat lukt alleen niet met de jaarlijks terugkomende, gratuite suggesties als ‘de lat erover’, ‘harder straffen’ of ‘bivakmutsverbod!’. Onze emotie gaat ons immers niet verder helpen, ons verstand wel. En dan weten we dat je in ieder geval de pakkans moet vergroten, want die is de afgelopen 10 jaar veel harder teruggelopen dan het aantal incidenten.

Breng de Cobra en aanverwante producten onder de Wet Wapens en Munitie (en kijk in Europees verband of de productie tegen te gaan is). Maar vooral: zorg dat op risicolocaties lokaal bestuur en inwoners samen activiteiten ontwikkelen die zorgen voor een veel gemengdere populatie op straat, een andere sfeer én andere manieren om de drang naar opwinding en feest te bevredigen. De ervaring van de afgelopen 40 jaar is dat dát in uiteenlopende gemeenten de grootste stap vooruit opleverde. Minder stoer of electoraal aantrekkelijk wellicht, maar wel een stuk effectiever.