17
jan

Van der Laan verdient beter

De afgelopen week kreeg Amsterdams burgemeester Van der Laan een bijna farizeeër-achtige horde over zich heen. Hoe kon hij nou zeggen dat ‘Keulen’ in Amsterdam niet kon voorkomen? Dat niet alleen de Amsterdammers daar te lief voor waren, maar vooral ook dat had Nederland al een ontwikkeling doorgemaakt die de Duitsers nog te gaan hadden? Was hij nou helemaal naïef geworden?

Jammer, want van der Laan had wel degelijk een punt. Wie de afgelopen jaren in Duitsland heeft rondgekeken weet dat het concept van de aangeharkte stad nog volledig aan Duitse steden voorbij is gegaan. Wie wil weten hoe Amsterdam er in de jaren tachtig uitzag komt in diverse Duitse steden prima aan z’n trekken. Wie weleens heeft gekeken bij grootschalig optreden van de Duitse politie weet dat die nog steeds grote moeite hebben adequaat op te treden tegen groepjes verspreide relschoppers. Ik was een tijdje terug getuige van de veldslag rond het Hamburgse krakersbolwerk Die Rote Flora. Een ongelijke strijd van logge centraal aangestuurde politie-eenheden die zich, ondanks al hun hightech, volledig zoek lieten spelen door kleine groepjes slim optredende autonomen. Asterix & Obelix in Germania was er niks bij. Dat doet de politie in in Nederland toch inmiddels veel beter. Tenslotte bleek de afgelopen weken dat de Duitse elite de horde van de doorgeschoten politieke correctheid nog moet nemen. Ook die hebben wij, met vallen en opstaan, al een eind achter ons gelaten. Van der Laan heeft inmiddels zelf aangegeven dat het wellicht niet zo handig was om te zeggen dat Amsterdammers te lief voor zijn voor iets als Keulen. Maar verder had hij wel degelijk een punt.

Juist in deze voor sommigen roerige tijd is het zaak zuinig te zijn op bestuurders die, zoals Van der Laan frequent doet, hun nek uitsteken en moreel leiderschap tonen. Dan vind ik het jammer dat we het kennelijk niet op konden brengen hem meer credits te geven. Zo’n burgemeester verdient beter.