31
aug

Erst das Fressen, dann die Moral?

Zit lekker te werken in De Balie. Nomadisch werken, zoals ik dat noem, net als zovelen tegenwoordig doen. Aan een klein tafeltje in een koffietent of kroeg met een goede sfeer. Juist op zo’n plek werk ik heel geconcentreerd. Rond de lunch viel m’n oog vandaag op de menukaart. Daarop Brechts klassieker “Erst komt das Fressen, dan komt die Moral”. Grote wijsheid gevangen in slechts acht woorden. Maar is ‘ie tegenwoordig niet te mild? Als ik mijn ogen in Amsterdam Pikettyaans de kost geef zie ik nogal eens “Erst das Fressen. Und der Tesla. Und das Segelboot. Und das dritte Haus. Und das Hubschrauberskifahren. Und dan, eh…eh…?”. Nou ja, zo’n momentje van samenlevings-somberheid heeft iedereen wel eens. Zeker zo vlak na de vakantie. Volgende week ben ik vast weer heel positief. Ben ik er weer aan gewend. Of zit ‘m daar nu juist de kneep?