16
apr

Is het glas bijna vol, toch wat leeg of deugt het hele glas niet?

Interessant om te zien wat er deze week met een klein berichtje over de Nederlandse politie gebeurde. Het laat het belang zien van hoe je wilt kijken. Hoe je framet dus.

Dinsdag bracht de Nederlandse politie naar buiten dat 99,7% van de wapendragende agenten die vorig jaar meededen aan de verplichte schiettoets waren geslaagd. De politie maakte deze cijfers bekend naar aanleiding van een WOB-verzoek van het AD. Interessant dat er een WOB-procedure voor nodig is om met deze cijfers te komen, maar helemaal interessant is het hoe vervolgens over de bevindingen werd bericht.

De politie zelf twittert trots “Agenten schieten beter en zijn fitter”, want ook 90% van de agenten die aan de fysieke vaardigheidstoets deelnam bleek deze succesvol te hebben doorstaan. Het AD gebruikt – vast niet toevallig – vrijwel dezelfde kop: “Agenten zijn fitter en schieten goed”. Maar kijk dan eens welke insteek de NOS kiest: “Ruim 2400 politiemensen hebben vorig jaar niet meegedaan aan de verplichte halfjaarlijkse schiettest”. Dat is nog eens andere koek. En wat bericht – het verder onbeduidende Twitterkanaal – Transportnieuws? 99,7% v.d. agenten slaagden in 2015 voor periodieke schiettest. Zegt dit iets over de kwaliteit van agent of schiettest?”.

Het glas is volgens politie en AD bijna helemaal vol, volgens de NOS vooral een beetje leeg en Transportnieuws werpt de vraag op of dat hele glas eigenlijk wel deugt. Eén en dezelfde bevinding, maar het is – zoals altijd met dit soort cijfers – de duiding die de betekenis geeft. Meten mag volgens sommigen dan wellicht weten zijn, minstens zo vaak is het ook domweg ‘keten!’. Opeens begin ik iéts meer begrip te krijgen voor het feit dat er een WOB-procedure voor nodig was om deze cijfers naar buiten te brengen……